1 1 lang="en-US"> Nada Macura ekskluzivno za Balkan Stars! - Balkan Stars
Site icon Balkan Stars

Nada Macura ekskluzivno za Balkan Stars!

Read Time:10 Minute, 7 Second

Ona je najpopularnija doktorka u Srbiji. Radnim danima se budi pre svanuća, trolejbusom putuje na posao, a mnogima koji jutro provode pred tv ekranom dan počinje s njom. Stiče se utisak da je ima svuda i da sve stiže. Nadu Macuru možemo sresti u gradskom prevozu, ali i na stranicama časopisa, pa i tabloida, u zabavnim televizijskim emisijama, na promocijama… Iako je veoma otvorena, pričljiva i druželjubiva, Nada Macura i sama kaže ono što smo i slutili- da javnost ipak zna malo o njoj. Ovo je jedna drugačija, vrlo lična priča bivšeg pr-a Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd, novinara TV PRVA, lekarke koja u svoja četiri zida čuva svoje tuge, probleme, ali i radosti koji su malo poznati javnosti.

Doktorka hvala Vam za izdvojeno vreme. Krenućemo od početka, recite mi nešto više o Vama?

Rodom sam iz Srema, tačnije iz mesta Vrdnik, i jako mi je drago, ima istorijsku pozadinu. Ne znam koliko si upućen, ali kada već razgovaramo o mom rodnom mestu, tu je u manastiru Ravanica, tačnije u Sremskoj Ravanici, jer postoji i Srbijanska ravanica, do bombardovanja Beograda ležalo telo cara Lazara. Inače ja sam iz Vinskog Srema, vinovu lozu je doneo rimski car Prob. Inače Vrdnik je jako lepo mesto, tu je nekada bio rudnik mrkog uglja, i jedini je rudnik u Vojvodini, znate i sami da je u Vojvodini ravnica.Rano sam ostala bez majke, moj otac se oženio ubrzo nakon smrti majke, mislim da nisam povukla nikakvu traumu. Kao dete, jako sam volela da lakiram nokte. Skoro sam na tviteru videla jednu devojčicu koja je obula mamine štikle i igrala je pred ogledalom, tako da sam se setila detinjstva. Što se tiče škole bila sam veoma dobar đak.

Kako su krenuli saveti iz hitne pomoći i recite mi nešto više o novinarstvu, obzirom da se vi novinarstvom bavite dosta dugo?

Novinarskim poslom sam krenula da se bavim paralelno sa lekarskim, možda je zbog toga jer sam ja u horoskopu blizanac, inače u horoskop jako verujem, pa znaš kakvi su blizanci, verovatno to predodređuje da se nešto duplo dešava, eto npr. dupla profesija. Blizanci u horoskopu jesu takvi, elokventni, pričljivi, zanimljivi u društvu, kakva sam zapravo i ja. Inače taj novinarski posao koji sam ja mogu da kažem sticala godinama, sećam se da sam ja polagala taj neki ispit na radiju, tu sam i krenula svoju karijeru, vodila sam emisiju “Odškrinuta vrata” na radiju ” Večernje novosti ” .
Došla je novinarka radio Beograd 2, da provede jednu noć u kolima hitne pomoći, pa je ona predložila da bar jedenom ili dva do tri puta nedeljno dajem savete građanima, i od tada do danas ja to radim sa zadovoljstvom. Lekar je taj koji treba da daje savete, kao što to rade i moje kolege, ali ja uvek dodam nešto svoje, evo npr. pre nedelju dana od prilike na jutarnjem programu “TV PRVA” sam rekla: ” Čuvajte se, jer život je kao staklo”, što i jeste tako, ja vama ne mogu da opišem, kroz lekarski posao sam mnogo toga prošla, da spomenem sve te reanimacije, kada vidite koliko porodica pati, nije to lako, pogotovo jer mozak mora da vam bude apsolutno uključen. Posle radio “Novosti” prešla sam na radio “JAT”, tu sam se zadržala do bombardovanja Beograda. Baš za to vreme bombardovanja desilo mi se da polomim nogu, i kako nisam sa polomljenom nogom mogla da idem na teren, tada prelazim da radim na broju, tada je još uvek bio broj 94. Moram sa ponosom da kažem da sam bila urednik naučnog časopisa “Urgentna Medicina” nekih desetak godina, tako da bih ja znala da časopis i lično izdajem, ali ono što jeste interesantno u celoj toj priči je to da glavni urednik sve radi sam, niko ti ne pomaže. Moram da kažem da sam imala jako lepe naslovne strane.

Recite mi Vaše mišljenje da li je teže raditi u manjoj ili većoj sredini?

Prvo radno mesto bilo mi je u hitnoj pomoći Kragujevcu, drugo radno mesto je bilo u Smederevskoj Palanci iz porodičnih razloga, i treća hitna pomoć svakako je bio Beograd. Najteže je raditi u malom mestu.
Sada radim u TV PRVA, sa mogu slobodno da kažem najboljim voditeljima Jovanom i Srđanom. Oni prave televiziju po svetskim kriterijumima, teme su aktuelne, nema puno udvaranja sagovorniku. Mislim da su najbolji novinarski par. Inače sada su moji šefovi. Ono što meni možda nedostaje je malo više konverzacije sa njima.

Šta će Vam ostati u lepom sećanju sa terena dok ste bili lekar hitne pomoći?

Sećam se da sam jednom bila kod jedne pacijentkinje, koja je imala asmatični napad koji je prošao. Ja kao lekar, pregledala sam je, odredila terapiju, i sećam se da sam na prozoru videla jednu ogromnu saksiju sa ljubičicama, i ja sam je gledala, a ona je verovatno uhvatila taj moj pogled, i svojoj snaji čini mi se rekla je da spakuje te ljubičice, i kaže Vi morate da uzmete, ja sam joj rekla normalno ne, nije potrebno, i ubedi ona mene i ja uzmem te ljubičice. Verovali vi meni ili ne, ali te ljubičice su i danas žive, skoro dvadeset pet godina su žive. To je jedna jako lepa uspomena.

Da vi niste Nada Macura, i gledate Nadu Macuru na televiziji, kakav bi ste utisak stekli o sebi?

Rekla bih, ta žena voli narod.

Pročitao sam u nekom članku da ste izjavili da Vi imate mnogo lepih fotografija, ali da niko neće da objavi iste, možete li mi prokomentarisati o čemu se radi?

To ste potpuno u pravu, imam dosta prelepih slika, ali novinari vrte neke fotografije na kojima sam ja ili sa prevrnutim očima, ili je neki momenat dok se nisam lepo namestila. Mislim da se oni trude da me snime u najgoroj poziciji, ja bih volela da i u novinama izgledam malo ekskluzivnije, a ne sa prevrnutim očima.

Znamo da ste doktor, modu obožavate, da li biste možda voleli da se nađete na mestu žirija u nekom talent show-u?

Volela bih, ali me za sada još niko pozvao nije. U jednom talent show-u u kome se takmiče osobe raznih profesija, ne samo pevače, tako da bih volela da me pozovu u “Nikad nije kasno”. inače jednom sam bila tajanstveni član žirija u Zvezdama Granda, tu sam dobila dosta pohvala, za odrađeni posao, posebno me raduje pohvala direktora “Grand” produkcije.

Rekli ste da ste bili tajanstveni član žirija, kažite mi da li je stvarno tajanstveni član ili kolege iz žiraija znaju ko sedi tamo negde na skrivenom mestu?

Bez laži i prevare, niko ne zna ko je tajanstveni član, sećam se da je došao kombi po mene, i uveli su me u jednu prostoriju, gde inače sedi tajanstveni član žirija i napomenuli su mi da ne prilazim prozorima, glas je svakako bio izmenjen, niko iz žirija nije znao o kome se radi, ali snašla sam se i u toj situaciji.

Pročitao sam tvit gde spominju Vas, kaže: ” Nada Macura počela da daje i modne savete. Šta je sledeće, savetnik u NASA”. Da li Vas je neko kontaktirao?

Morala sam da se nasmejem, ne ne ne, ko? NASA, daj Bože da me pozovu iz Nase. Volela bih, što da ne. Inače kad smo kod tih visina, moram da ti kažem da sam skakala iz aviona. Svi su me pitali da li se plašim, bojim, ali moram vam reći da je to toliko lep doživljaj i svakom bih preporučila. Sećam se dok smo padali, pošto sam bila sa instruktorom, toliko smo kolutova napravili dok smo padali ka zemlji, ne mogu Vam opisati koliko je to lep osećaj, tada uopšte ne mislite da li ćete stići na zemlju, jako je lep osećaj. Inače, da ti kažem još samo ovo, ovaj skok je bio sa tri hiljade metara, a na proleće ću skakati sa četiri hiljade metara.

Može li kratak odgovor, dakle prva asocijacija na
“Čini mi se da sam se zaljubila” ?

Neko u koga ću se ja zaljubiti, a ne on u mene.

Učestvovali ste i u spotu za istoimenu pesmu, kakvi su utisci?

Jako lepi, bila sam doktorka u spotu, Aleksandra Bursać je jako fina devojka, i bilo mi je fenomenalno. Sećam se da smo to jako brzo snimili, zapravo i nisam glumila, bila sam to što zapravo jesam, doktorka.

Pisalo se da niko ne zna koliko Vi zapravo imate godina, obzirom da ste pripadnica lepšeg pola, neću Vas pitati ništa vezano za godine…

Niko ne zna? Pa ne mora ni da zna, ostavićemo to kao enigmu. A ja da pričam o svojim godinama, mislim da nije potrebno, jer nije korektno ni prema ženi da otkriva svoje godine.

Recite mi da li je istina da se selite u Njujork?

Trebalo je, radi se o jednom gospodinu iz Njujorka, inače kolega po profesiji, koji me je verovatno video na “PRVA TV”, i svidelo mu se to kako baratam medicinskom terminologijom. Želeo je da produbimo prijateljstvo, ali nisam našla vremena. Otvoren je poziv i dalje, ali nikada neću da napustim Srbiju. Taj ko mene voli, i kome se dopadam, mora doći kod mene u Srbiju!

Gledamo Vas svakog jutra u jutarnjem programu, kako su to uživo uključenja, sećate li se nekog Vašeg lapsusa?

Ponovo si me nasmejao, ima. Sećam se da sam rekla nešto se desilo u Bulevaru Kralja Aleksandra Vučića, to je bio hit. Ja sam tada izmešala i ulice i rekla sam da se desila saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao tramvaj, a tramvaj uopšte ne ide tim ulicama. Inače kod tih uključenja iz hitne pomoći, trudim se da to obojim malo, da bude nekako ružičasto, da ne bude sve crna hronika, ali pre par dana rekla sam da je crna hronika potrebna, to je nekako kao saobraćajni znak, to je nešto što svakoga od nas može da snađe, navešću par primera, saobraćajna nesreća, pad u kući, pad sa visine… Hiljadu stvari čoveka vreba, a i ljudi to vole da slušaju.

Poznati ste kao doktorka koja sluša stranu muziku..

Da, ja obožavam italijansku muziku, volim da slušam njihove kancone. Uz kafu ili čaj, to spremanje uz muziku recimo za posao, lakše padne.

Mnogo se o Vama pisalo i piše? Recite mi ima li istine u svim naslovima?

Polovina toga što su pisali, apsolutno nije tačno. Slikali su me sa nekim mlađim muškarcima, pratli su me paparaci. To je neko ograničenje gde ne možete sebe da prikažete. Sasvim sam obična žena, i nemam te neke epitete kojim su me kitili.

Mnogo se pisalo o Vašim vezama, recite mi kakav kako izgleda muškarac koji može da osvoji Vaše srce?

Volim muškarca koji je siguran u sebe, i koji će se baviti nekim drugim stvarima, a ne da ide da mi prosipa đubre, ide na pijacu i pere sudove. Lepo je kad’ muškarac zna da kuva, ali baš da se meša u ženske poslove, mislim da bi mi takav muškarac brzo dosadio. Ipak postoje muški i ženski poslovi.

Da li ste nekada uočili da Vas prati neki paparaco?

Pratili su me paparaci, ali ih nisam uočila. Pitali su me samo, da li ste doktorka raspoloženi za jedan paparazzo lov , odgovorila sam im,
ma kakav lov, imam previše posla , ali oni su već snimili sve to. Sećam se da me je sestra pozvala i rekla mi je da sam bila u paparaco lovu, začudila sam se, jer znam da su mi bili predložili za taj paparaco lov, rekli su da će tek da snime. Iskreno to je vrlo neprijatno kada vas prate, a vi ne znate. Evo recimo sada Vi i ja pijemo kafu, razgovaramo, nas neko uslika, i sutradan počnu da pišu, ima nekoga, mlađi muškarac.

Jeste li nekada demantovali neki naslov ili tekst?

Retko će to da objave, kad je perje prosuto ko to može da pokupi. Prosto utnete, par dana ne izlazite iz kuće i prošlo je.

Da li Vam je neko nudio da uđete u neki rijaliti?

Jesu, nudili su mi da uđem u zadrugu. Gospodina Mitrovića izuzetno cenim, ali mislim da ja nisam za taj svet. To je ipak svet, željan neke uspešnosti, a milsim da bi me to i mnogo koštalo. Ja ne volim te psovke i taj ogoljen seks, to i deca gledaju, sve je to zamišljeno lepo, ali neću se pojaviti u rijalitiju.

Martin Rosic

Warning: Attempt to read property "roles" on bool in /home/balkanstars/public_html/wp-content/plugins/booster-extension/inc/frontend/author-box-shortcode.php on line 21

About Post Author

Happy
0 0 %
Sad
0 0 %
Excited
0 0 %
Sleepy
0 0 %
Angry
0 0 %
Surprise
0 0 %
Exit mobile version