1 0 lang="en-US"> “Šild” festival na tri dana “oživeo” duh Srednjeg veka - Balkan Stars
Site icon Balkan Stars

“Šild” festival na tri dana “oživeo” duh Srednjeg veka

Read Time:2 Minute, 43 Second

U Gračanici je održan šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” (Štit), a posetioci su u tri dana, koliko je manifestacija trajala, užavali u raznim srednjovekovnim aktivnostima.

U odgovarajućem ambijentu, Srenjovekovnom tematskom parku „Red zmaja“, oževili su stari, pomalo zaboravljeni zanati, ali i likovi iz tog perioda.

“Naša zamisao jeste da široj javnosti prikažemo višestruke aspekte srednjovekovnog života kao što su način ratovanja, ali i plesa, prikaznih borbi i one umetničke zanate kao što su mozaik, kaligrafija, ali i freskoslikarstvo”, rekla je Ivana Tasić iz Udruženje za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“, iz Beograda.

“U svom udruženju bavim se streličarstvom i bacanjem koplja, do sada je to bilo uspešno. A ove godine videćemo kada bude bio održan turnir. Na ovom festivalu posetioci mogu da vide odore koje su nosili naši kraljevi, naši predstavnici, pored toga, imali su priliku da se oprobaju u bacanju sekira, koplja, streličarstvu”, kaže Milica Mihajlović iz viteškog Udruženja “Red zmaja” iz Gračanice.

Članovi Udruženja “Beli orlovi” su redovni gosti “Šild” festivala.

“Samo udruženje “Beli orlovi” postoji preko 14 godina i radimo istorijsku rekonstrukciju Srednjeg veka sa ovih podneblja, tako da je to i ono što predstavljamo našoj publici”, kazao je član Udruženja Bojan Tasić.

Srednji vek bio je nezamisliv bez kovačkih radnji.

“Svaka naseobina, svako manje ili veće mesto, svaka tvrđava, pogotovo tamo gde se zidalo, gde se gradilo, kovačka radionica je bila neophodna zato što su se u kovačkoj radionici pravili alati od čelika kojim se obrađivalo drvo, obrađivao kamen i jednostvano bez tih alata, bez tih potpornih elemenata, bez eksera, bez čeličnih nosećih elemenata nije bilo ni moguće graditi, tako da, bez kovačnice, bez majstora kovača koji su radili na gradilištama i nekim naseljenim mestima nije se moglo”, ističe Slobodan Marinić iz Udruženje za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“.

“Ljubav mi je bila streličarstvo, koje sam malo prevazišao, iako sam bio dva puta šampion na najvećem viteškom festival u Manasiji, pored streličarstva sam se zaljubio i u kovanje, ovde sam danas šegrt kod našeg prijatelja Bobe Marinića”, kroz smeh priča Nemanja Mihajlović iz Udruženja “Red zmaja”.

Festival ima za cilj očuvanje tradicije, ali i privlačenje novih turista.

“Cilj festivala jeste očuvanje srednjovekovnih veština i zanata, obzirom da smo odmah pored manastira Gračanice koji je naš najveći verski spomenik ovde u okolini, mi smo hteli da uz sam manastir imamo i jedan festival koji će oživljavati način života u Srednjem veku i tu tradiciju koju mi imamo iz Srednjeg veka”, rekao je organizator Festivala Boban Petrović.

“Ono što je najbitnije jeste da se održi ta tradicija, a u zavisnosti od godine i od vremenskih prilika koliko je u mogućnosti toliko će ljudi i doći, ali zasita kaže, najbitnija je ta tradicija da dolazimo iz godine u godinu da okupimo što više posetioca i da svi čuju za ovaj festival „Šild“ u Gračanici”, dodala je Ivana Tasić.

U isprobavanju nesvakidašnjih aktivnosti uživali su i najmlađi.

“Zapravo je festival pored toga što je namenjen turistima, namenjen i lokalnom stanovništvu, odnosno najmlađima da i oni vide kako je to izgledalo u Srednjem veku, a njima je ujedno i najinteresatnije”, rekao je Petrović.

Iako su vremenski uslovi uticali na posećenost festivala, „Šild“ je, osim lokalnog stanovnišva, posetilo i blizu 50 stranih turista.

Izvor : Gracanicaonline

Foto: N.Milosavljevic

Happy
0 0 %
Sad
0 0 %
Excited
0 0 %
Sleepy
0 0 %
Angry
0 0 %
Surprise
0 0 %
Exit mobile version