Crni čaj smanjuje šećer u krvi

Semir Kaljic
1 0
Read Time:45 Second

Naučnici su otkrili da polisaharidi u čaju koče enzim zvan alfa-glukozidaza, koji pretvara skrob u glukozu. I lijekovi protiv dijabetesa tipa 2 blokiraju isti enzim

Brojne blagodati čaja odavno su poznate, a najnovija istraživanja ovaj napitak povezuju sa smanjenjem glukoze u krvi. 

Prema riječima stručnjaka s kineskog Tianjin University, crni čaj sadrži veću količinu polisaharidnih tvari od ostalih čajeva. Poznato je da polisaharidi u čaju reduciraju nivo šećera u krvi. Upravo zbog toga u Kini i Japanu dijabetes je tretiran čajem pripravljenim od svježeg bilja.

Sada su naučnici otkrili da polisaharidi u čaju koče enzim zvan alfa-glukozidaza, koji pretvara skrob u glukozu. I lijekovi protiv dijabetesa tipa 2 blokiraju isti enzim.

Još ipak nije poznato pomaže li jednostavno ispijanje ovog čaja doista u liječenju dijabetesa. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrilo u kojem su tačno obliku polisaharidi iz crnog čaja najefikasniji.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Sandra Rešić spremno dočekuje ljeto

Sandra Rešić, spremno je dočekala ovo ljeto, pa je sa 27 kilograma manje pokazala kako sada izgleda u kupaćem kostimu. Sandru je javnost upoznala kada se takmičila u “Zvezdama Granda”, a kada je izgledala znatno drugačije nego sada – sa povećim viškom kilograma. Takav Sandrin izgled sada je prošlost, budući […]

Subscribe US Now