Jelena Đorđević Popović pozajmljuje glas Pepi Prasetu, a glumački talenat je nasledila od strica Danila Bate Stojkovića

Jelena Govedarica
0 0
Read Time:4 Minute, 40 Second
Promo/Goran Zlatković

Šta je sve Jelena Đorđević Popović i čime se sve bavi, teško da može da stane u jednu rečenicu. Ona je novinarka, voditeljka, urednica, reporter, dizajnerka, glasovna glumica, ona je Pepa Prase i Mini… Imitira, peva, glumi, oslikava cipele, pravi nakit…

Teško će ići i da pobrojimo gde je i šta je sve radila. Spomenućemo samo da je pet godina bila član „Indeksovog radio pozorišta“, tri godine je radila i na Televiziji Politika, a već skoro 30 godina gradi karijeru na RTS. Najveći pečat ostavila je u emisiji „Srbija na vezi“, mada smo je gledali i u mnogim drugim emisijama. Od ove godine član je redakcije Zabavnog programa i često možemo da je vidimo u „Šarenici“.

Rođena je u Beogradu i deset godina je bila član dramskog studija Radio Beograda, gde su njen rad i talenat budno pratili reditelji Bata Miladinović i Mika Aleksić. I sve je vuklo ka umetnosti, što su podržavali i njeni roditelji, mama Dragica i tata Nikola, kao i nastavnici Osnovne škole „Drinka Pavlović“ koju je pohađala.

Sasvim logično je to što je poželela da se bavi glumom. Njen talenat je tada zapazila Gordana Marić, koja je u to vreme bila asistent profesora Vlade Jeftovića:

– Goca mi je dala do znanja da je moj talenat vrlo upečatljiv i zauzela se da me vodi kroz pripreme za prijemni ispit. Te godine je prošla kandidatkinja koja je poticala iz porodice glumice i scenariste. Bilo je mnogo tužno. I Marićevoj je bilo krivo. Jos dvoje profesora mi je reklo da je to nepravda i da obavezno konkurišem i naredne godine.

Ali nije pokušala, već je diplomirala na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti:

– Retko ko zna da je moj stric glumac Danilo Bata Stojković. Čika Bata i moj otac, braća su od dve rođene sestre. Geni su dakle tu, u meni, ali ja nikada nisam potražila vezu na toj strani. Sa distance duge 30 godina, mislim da sam pogrešila i moj savet mladima i roditeljima je da deca treba da budu samostalna, a roditelji to treba da podrže i da im budu podrška ukoliko su izuzetno talentovani. Jer podršku najviše traže oni bez talenta ili sa mnogo manje kvaliteta, nažalost.

I sa mamine strane su stigli umetnički geni:

– Mamim rođak je Dragan Stanković, prvak Vranjskog pozorišta i autor sjajne monografije „Zatočenik pozorišne magije“ koja je objavljena povodom njegovog jubileja – 40 godina na pozorišnim daskama.

Ipak, Jelena kaže da je srećna i zadovoljna jer joj je život podario jednu drugačiju scenu:

– Dok sam bila mala, mnogo sam se sekirala kada ne mogu da otpevam ono što je titlovano, naročito u “Diznijevim” crtaćima. Sebi sam jos tada govorila da ću jednog dana naći nekoga da mu to kažem.

I našla se prilika kada je Jelena već imala svoje ćerke:

– Tih devedesetih godina, kada su Nataša i Ana bile male, pojavili su se crtani filmovi sa izuzetno lošim glasovima i bizarnom glumom. Tada sam poželela da nekada dobijem šansu da sinhronizujem crtane filmove, i eto, desilo se. Kolega montažer koji me je godinama slušao u svim mojim internim ulogama, imitacijama, pevačkim i reporterskim rolama, poslao me je na kasting na tadasnji Kanal D. Prvi kasting i prva glavna uloga u životu – postala sam kuca Čupko.

Ubrzo je usledio poziv od studija “Laudvorks”:

– Dobila sam licencu za glas Mini, kompanije “Dizni”, a potom je došla i glavna uloga za Pepu Praseta, koju sam dobila direktno od kompanije iz Velike Britanije. Srpska verzija Pepe je nezvanično proglašena za najbolju verziju, odmah posle originala.

I tako već 20 godina Jelena pozajmljuje crtanim junacima svoj glas. Pored brojnih nagrada, od ove godine je i vlasnica priznanja „Beogradski pobednik“, koje je dobila za 20 godina uspešnog bavljenja glasovnom glumom. Iza nje su hiljade epizoda, stotine serijala i mnogobrojne uloge:

-Mnogo generacija je odraslo uz mene. Redovno mi zahvaljuju na divnim glasovima i lepom odrastanju, a to nema cenu, samo obavezu da radim dalje sa istim žarom klinke, koja je i dalje u meni.

Na inicijativu roditelja, kontakt sa svojom malom publikom ostvaruje preko Instagrama i Facebook stranice:

– Roditelji nas vole, deca obožavaju. Jer kada Pepa i Džordž nešto kažu, deca im veruju, pa u dogovoru sa roditeljima pričamo o odlasku u vrtić, korišćenju noše, štetnosti cucle… Tako je roditeljima lakše, deci je lepo, a nama je srce puno.

Jelena nam prenosi i činjenicu da logopedi upravo crtani film o Pepi Prasetu preporučuju kao pomoć u korekciji govora kod dece:

– Za mene koja sam pre svega televizijska, javna ličnost, to je velika nagrada, jer nam se danas jezik sapleo negde, gubimo ga, a o dikciji da i ne govorim. Zato mi je neprocenjivo dragocena činjenica da pohvale stručnjaka stižu upravo za dikciju.

Jelenine ćerke su takođe glasovne glumice. Ana, koja studira na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje DIF, jeste Džordž u crtaću “Pepa Prase”, a Natašu, koja završava menadžment, često angažuju da peva pesmice u crtaćima i reklamama.

Jelena je nedavno dobila poziv da glumi u jednoj pozorišnoj predstavi, ali detalje zasada nije htela da nam otkrije. To će nam ispričati nekom drugom prilikom.

Licenca kompanije Disney za ulogu / lik / glas  Mini

Licenca kompanije Disney za ulogu Ru u Winny the Poo

Licenca Londona za ulogu / lik / glas  Pepa Prase

Više od 150 uloga

Preko 240 projekata i serijala

Dugometražni crtani filmovi kompanije Disney i  film reditelja Lika Besona

Predstave na ledu u Štark Areni – „Miki i Mini na ledu“ i ostale sa poznatim “Diznijevim” junacima.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

POBILI POLA KLUBA: Luka Bojović i Leonardo napravili haos!

Reper Leonardo47 i poznati Jutjuber Luka Bojovic Luks ekranizovali su spot za pesmu “Keš” po motivima popularne igrice “GTA”.U spotu za pesmu “Keš” koja je već u trendingu, Leonardo i Luks obavljaju zadatak koji im je dao narko bos za koga rade i to da nadju devojku čije je ubistvo […]

Subscribe US Now