MENTALNA HIGIJENA KAO NAJDELOTVORNIJI LEK SADAŠNJEG TRENUTKA

2 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Ostati uzemljen, okrenuti se ka suncu, osloniti se na bližnjeg. 

Kad sam imala 12 godina, čula sam za reč: stres. Tada, to je bio nepoznati pojam koji se vezivao za određene finansijske poslove. Nije dugo vremena prošlo, stres se odomaćio u svakom domu, čekao nas,uporan, da se probudimo, da bi pio kafu sa nama. 

ŽIVOT U EKSPRES LONCU

Kada imamo problem, imamo stres, kao odgovor našeg Bića na neku situaciju pod pritiskom. Svi smo imali ekspres lonac u kuhinji. Za neupućene, to je parni lonac u kojoj se hrana kuvala pod pritiskom, brže pripremala, štedeći vreme i elektičnu energiju, čuvajući hranjive sastojke, ukus i aromu namirnica. Kada se dostizao određeni maksimum pritiska i temperature u ekspres loncu, višak pare se ispuštao kroz sigurnosni ventil koji je pištao. Mi živimo svoju svakodnevnicu kao u ekspres loncu.Samo što ne pištimo kad nam padne mrak na oči nego nastavljamo dalje, gubeći glavnu esenciju, smisao svog života.Daj taj stress na videlo da ga raščlanimo!Nemamo dovoljno snage  da se izborimo sa stresom.A zašto nemamo snage?- jer smo umorni. 

A zašto smo umorni?

– jer nemamo životnu energiju da se suprostavimo.

A zašto nemamo tu životnu energiju?

– jer što smo iscrpljeni.

A od čega smo iscrpljeni? 

– od tempa života koji nas je upregao kao konje u galopu i nemamo vremena da živimo. STANI!

Zbog čega smo u galopu, kom cilju jurimo?  

Boljem standardu , lakšem načinu života.To kažemo a MISLIMO:

– na više novca a manje vreme za sebe;- na stanja gde smo zapućeni i skoncentrisani na upravljače svojih životnih puteva i gde zaboravljamo na SEBE, gde postajemo samo broj u nizu i poprimamo boju betona;

– na stanja gde dišemo plitko, često sa pauzama.Izgladnjujemo strasti i htenja. Sunce viđamo kao fotografiju u ramu, zatvoreni iza naših okvira svakodnevnice. Tupimo čula. Oštrimo nagon preživljavanja.Smeh nam para uho. Na sve SVETO gledamo kao očekivano i podrazumevano. Gasimo svoja emotivna stanja da ne opterećuju naše sisteme.Bivamo progutani bez ijednog otpora. 

A onda počne da žulja…nešto..neka nelagoda..neki besmisao…kao zrno peska u oku.. izuje iz cipela..okrene ti polaritete i zavrti kao jo-jo..
Tada je vreme za restart. „A kada ćemo živeti ako ne sada?“ – Seneka U ovo Novo doba, u ovu Novu 2021.godinu poželimo: Zavolite! Zamolite! Ozdravite! Zagrlite! Oprostite! Volite život!

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

GREŠNE DUŠE, NOVO PESMA SLAĐE ALLEGRO (VIDEO)

Slađu Allegro mnogi smatraju jednim od najboljih vokala kod nas! I ovoga puta Slađa je opravdala ovu “nezvaničnu” titulu. Na svom YouTube kanalu je izbacila novu pesmu koja nosi naziv “Grešne duše” za koju su muziku, tekst i aranžman zadužen Sharan Concept ! Uživajte

Subscribe US Now