Sjećanje na Mehu Puzića: 13 godina od smrti velikana sevdalinke

admin
1 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Meho Puzić, poznati intepretator sevdalinke, umro je na današnji dan 2007. godine.

On je rođen u Odžaku 24. jula 1937. godine. Djetinstvo je proveo u rodnom gradu, gdje se školovao, uporedo se bavio društveno političkim radom kao predsjednik omladine i bio je član kuturno-umjetničkog društva “Posavina”. Oženio se 1962. godine i započeo muzičku karijeru položivši audiciju na Radio Sarajevu, gdje je jedini bio primljen od ukupno 54 kandidata. 

Poslije dvogodišnje korepeticije sa profesorom Nevželom, 1. maja 1964. godine prvi put je zapjevao i snimio četri arhivske pjesme. Tada je dobio “zeleno” svjetlo za snimanje prve singl ploče sa 4 pjesme (“Mehmeda majka budila”, “Plato bijeli Sarajka djevojka”…). Ova ploča je u kratkom roku prodata u 100.000 primjeraka, što je bila rijetkost na prostorima bivše Jugoslavije.

Nakon toga slijede festivali: “Ilidžanski” 1966. godine gdje je bio pobjednik i dobitnik prve nagrade publike i stručnog žirija, zatim slijedi “Festival 1968” gdje je nastupajući u 40 gradova Jugoslavije podijelio pojedu sa Lepom Lukić

Na brojim festivalima bio je nosilac svih mogućih nagrada, prizanja i plaketa, među kojima je najznačajnije “Estradna nagrada Bosne i Hercegovine” 1980. godine. 

Obišao je sve kontinente, a njegovo ime je posebno ispisano u sidnejskoj “Operi” u Austrailiji. U toku cijele svoje muzičke karijere posebno je njegovao tradicionalnu, izvornu, bosansku pjesmu – sevdalinku, a njegove interpretacije se i danas čuva u kao trajno muzičko blago. 

Umro je 25. juna 2007. godine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

MC Stojan i Hurricane napravili bum pesmom “Tuturutu”!

Grupa Hurricane koju čine Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić postoje na našoj sceni kao jedna od retkih girl grupa na Balkanu, i upravo zbog toga ih fandom mnogo voli. One su na početku krenule s pesmama na engleskom jeziku, ali nakon izdavanja hit singla “Favorito”, neretko nas počaste […]

Subscribe US Now