Najbolja zamjena za prirodni zub: sve što trebate znati o zubnim implantima

Kana Tomasevic
1 0
Read Time:4 Minute, 37 Second

Šta su zubni implanti i kako se ugrađuju?

Zubni implanti predstavljaju najpribližniju zamjenu za prirodan zub. Zubni implant imitira korijen zuba, na njega se postavlja abatment (protetska nadogradnja), koji imitira krunicu zuba spremljenu za postavku „navlake“- krunice. Ukoliko ste se odlučili za terapiju koja podrazumIJeva ugradnju zubnog implanta, prvi korak je 3D rendgen snimak, koji daje trodimenzionalnu sliku vaše vilične kosti  (visinu, širinu, dužinu, gustinu i položaj važnih anatomskih struktura kao što su nervi i sinusi). Radi se analiza 3D snimka, prilikom koje hirurg konstatuje stanje vaše kosti i vrši kompjuterska mjerenja, kako bi utvrdio da li ste kandidat za zubne implante, i ukoliko jeste, određuje koja vrsta rada bi najbolje odgovarala u vašem slučaju. Kada se sa hirurgom dogovorite o vrsti rada, on dalje bira veličinu zubnih implantata spram dimenzija vilice. Nakon dogovora sa hirurgom, istog ili narednog dana možete ugraditi zubne implante. Sama procedura je jednostavna i brza, a što je najvažnije, bezbolna. Poslije anesteziranja odgovarajuće regije, pravi se mali rez na desnima, kroz koji se zubni implant postavlja na željeno mjesto. Nakon toga se rez ušiva sa par šavova.

Vrste implanata

Zubni implanti evoluiraju već 40 godina. Najbolja rešenja postaju dominantna, tako da su u svakom trenutku najpopularniji implanti međusobno slični. Danas preovlađuju titanijumski implanti čiji oblik podsjeća na korijen zuba, dok je površina implanta mikroskopski nepravilna, kako bi se ćelijama koštanog tkiva olakšalo prijanjanje uz implant i time ubrzala integracija u vilicu. Najznačajnije razlike među implantima su u obliku šrafa, vrsti konekcije izmedju abatmetna i krunice i dimenzijama.

Da li je ugradnja bolna i koliko traje?

Intervencija je rutinska, radi se u lokalnoj anesteziji i pacijenti je veoma dobro podnose. Svaki pacijent prije zahvata dobija odgovarajuću medikamentoznu terapiju, kako bi zahvat prošao bez ikakvog stresa. Trajanje samog zahvata zavisi od broja implanata koji se postavljaju. Za ugradnju jednog implanta potrebno je 15-20 minuta. Ono što može produžiti vrijeme intervencije jesu dodatne hirurške procedure poput augmentacije, sinus-lifta, PRF regenerativne terapije.

Da li se implanti mogu ugraditi odmah nakon vađenja zuba?

U velikom broju slučajeva moguće je na mjesto izvađenog zuba postaviti zubni implant odmah nakon vađenja zuba, uz dodatak vještačke kosti. Kako bi se uopšte razmišljalo o ugradnji implanta odmah nakon vađenja zuba, potrebno je da zub koji se vadi nije pod upalom, jer bi infekcija gotovo sigurno dovela do odbacivanja implanta, što je svakako neželjeno u implantologiji.

Kako izgleda oporavak nakon što su ugrađeni zubni implanti?

Par dana nakon intervencije treba izbjegavati čvršću hranu, kao i pušenje, ukoliko ste pušač. Hladne obloge spolja ublažiće otok, koji se, normalno, javlja nakon intervencije. Naročito je bitna higijena usta, kako bi se smanjila mogućnost infekcije. Poslije ugradnje neophodno je da prođe neko vrijeme, najčešće tri mjeseca, da bi implant „srastao“ sa kosti. Nakon tog perioda moguće je na implante postaviti krunice ili mostove.

Zubni implanti – vijek trajanja i garancija

Uz pravilno održavanje oralne higijene i pridržavanje savjeta, zubni implanti bi trebalo da traju praktično cijelog života, pa su zbog toga najbolje moguće rešenje za saniranje zuba koji nedostaju. Istanbul Dental Clinic nudi usluge implantologije, i to isključivo implante koji su dugo prisutni na tržištu, koji se odlično nadopunjuju i zajedno daju najširi spektar protetskih rešenja za pacijente. Kao i do sad, osluškuju želje pacijenata i prate trendove. Okupili su vrhunske stručnjake i otvorili vrata svoje ordinacije, opremljene po visokim standardima. Želja im je da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberu metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate. Od svih proizvođača dobijate doživotnu garanciju na pucanje implanata, a od ordinacije dobijate garanciju na vezu zubnog implanta sa vašom kosti, kako na implantat tako i na protetsku nadogradnju.

Život sa implantima

Zubni implant u potpunosti zamjenjuje zub, ne samo funkcionalno i estetski, već i biološki, jer šraf obavlja važnu ulogu u vilici i ojačava viličnu kost. Vještački zubi čine govor razumljivijim, a tu je i neprocjenjiva psihološka korist u vidu samopouzdanja i bolje slike o sebi, što je ključni element psiho-fizičkog zdravlja. Jednostavno rečeno, implanti potpuno vraćaju sve funkcije koje su oslabljene ili nestale usled gubitka zuba.

Održavanje implanata

Jedna od veoma važnih tema za pacijente koji su dobili implante jeste njihovo održavanje, ali nažalost ovom pitanju ne posvećuje se zaslužena pažnja. Naravno, samim implantima nije potrebno održavanje ali ono što je od neizmjerne važnosti je održavanje higijene oko zubnih implantata i krunica kada se krunica ili implant već uveliko koriste. Nakon ugradnje zubnog implanta i perioda srastanja sa vilicom, zubni implant je prekriven desnima i ne vidi se. Međutim, već od momenta kada se dentalni implant stavi u funkciju, odnosno kada se on otvori i na njega ušrafe abatment i zubna krunica, održavanje higijene postaje izuzetno važno. Dio kome je potrebno posvetiti najveću brigu je spoj zubnog implanta i abatmenta, jer bilo kakvo zadržavanje kamenca, zubnog plaka i bakterija u dijelu između abatmenta i zubnog implanta dovodi do upale desni i upale same kosti oko implanta, pri čemu dentalni implant nema mogućnost odbrane kao prirodni zub, što ovu situaciju čini potencijalno opasnom. Iako mogu postojati i drugi razlozi, za veliki procenat upala oko zubnih implanata zaslužna je upravo loša higijena. Implante će vlasnici najčešće nositi do kraja života, što je dodatni razlog zašto je neophodno obratiti pažnju na higijenu. Na tržištu su i specijalni aparati za održavanje higijena oko dentalnih šrafova, a jedan od popularnijih je Water Pick. U novije vrijeme popularne su i ultrazvučne četkice, poput Philips Sonicare, koje su se pokazale kao jako efikasne, kako u svakodnevnoj higijeni, tako i sa raznim nastavcima za održavanje higijene oko implanata.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Ovo su nove članice grupe "Hurricane"

U čast prethodnih članica rešili smo da one budu ,”Hurricane one” a nove članice će imati simboličan naziv ,”Hurricane two” – pisalo je u saoštenju za medije. Nakon petogodišnje uspešne saradnje, koja je ove godine dostigla vrhunac, saopšteno je da grupa Hurricane neće dalje nastaviti u istom sastavu. Tri atraktivne devojke Sanju Vučić, Kseniju […]

Možda će vam se svideti

Subscribe US Now