Heklane torbe: modni detalji koji čine razliku!

Kana Tomasevic
3 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Prvo sjećanje na bake mnogi vezuju za heklanje. Nekad je to bila omiljena zanimacija domaćica, ali vremenom se taj običaj izgubio, a heklane komade odjeće zamijenile su neke druge, popularnije tkanine. Heklani ili štrikani komadi izvorno su se smatrali jeftinom alternativom čipki, da bi tokom Drugog svjetskog rata heklanje je uživalo status dragocjene tehnike. Ipak, pravi zamah uslijedio je tek 1960-ih, kada je prepoznato i u modnoj industriji. Za one koji ne znaju, heklanje ili kukičanje je postupak pravljenja tkanine od vune ili konca. Heklanje se, slično štrikanju, sastoji od provlačenja konca ili vune jedno kroz drugo, a od štrikanja se razlikuje po tome što je u heklanju aktivna samo jedna petlja i što se koristi samo jedna heklica. Prema nekim teorijama, heklanje je poteklo od tradicionalnih ručnih radova u Arabiji, Južnoj Americi ili Kini, ali nema jasnih dokaza da je taj ručni rad rađen prije nego što je postao popularan u Europi u 19. vijeku. U Irskoj su časne sestre učile žene i djecu da heklaju, a njihovi radovi nošeni su širom Evrope i Amerike i kupovani zato što su bili jako lijepi. 

Naše bake su svakodnevno uživale u heklanju i stvarale predivne odjevne i ukrasne predmete. I, baš kao što sve vrijedno i kvalitetno nikad ne izlazi iz mode, tako se heklanje zadnjih godina ponovno vraća na “zvjezdane staze”. Tome je, sasvim sigurno, kumovala i pandemija, koja nas je vratila nekim starim zanatima i ponovo nas podsjetila na vrijednost tradicije. Trend heklanih odjevnih predmeta obilježio je gotovo sve modne kolekcije ove sezone, ali, osim haljina i košulja, heklane torbe su posebna priča. Ovaj ručno izrađeni i unikatni modni dodatak postao je dio outfita brojnih stylish djevojaka koja se žele istaći i koje njeguju originalni stil. Čak i ako niste ljubiteljka boho chica, heklane torbe crnogorskog brenda Nana Hand Made će vas očarati.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Sara Jo je zaštitno lice CATRICE CLEAN ID!

Dobre vijesti za sve ljubiteljke ljepote kojima je stalo do okoline i prirodnih sastojaka koliko i do iznenađujućeg i autentičnog izgleda: predstavljamo CATRICE Clean ID kolekciju čije je zaštitno lice poznata pop zvijezda Sara Jo. Sara Jo u muzičkom je svijetu postigla zavidan status, dok kozmetika Catrice u beauty svijetu predstavlja kultnu makeup […]

Možda će vam se svideti

Subscribe US Now