Šerif Konjević za Balkan Stars : ‚‚Planiram ove godine izbaciti album‚‚

Semir Kaljic
0 0
Read Time:4 Minute, 32 Second

Hvala Vam što ste odvojili vreme za nas. Kod većine Balkanaca važite  za kralja narodne muzike. Vi i Šaban Šaulić na tronu?

Hvala vama na interesovanju za intervju sa mnom. Ta titula kralja od  naroda ne mogu da kažem da ne prija ali svi mi radimo svoj posao kako najbolje umijemo. Publika je ta koja prepoznaje ko je tu uspješan a ko  nije. Ja se uvijek maksimalno trudim i dajem sve od sebe u datom  trenutku.

Kada je krenula Šerifova karijera?

Vrlo rano, od malih nogu sam pjevao po priredbama i raznim dogadjajima, mogu reći slobodno da sam neke prve svoje muzičke korake načinio sa Kemalom Malovčićem. A već 1975. godine sa 17.godina snimam i svoju  prvu singl ploču na kojoj su se našle singlice ”O suze moje” i  ”Đul-Zulejha”.

Sarađivali ste sa najvećim kompozitorima na našim prostorima, po Vama  koji album ili saradnja sa kojim kompozitorom je bio velika odskočna  daska?

Tako je, sarađivao sam sa skoro svim najpriznatijim kompozitorima a i  muzičarima. Čovjek se uči dok je živ pa tako sam i ja kroz karijeru, sa  svakim od njih učio ponešto novo. Prvenstveno prije svih moram izdvojiti svoje prve ozbiljnije muzičke korake sa Ljubom Kešelj. Onda bih pomenuo gospodina Radeta Vučkovića i album ,,Vrati se pod stari krov” iz 1981.godine. Što se tiče neke moje lične karte u  narodnoj muzici, to je svakako album ”Bela venčanica” sa Novicom  Uroševićem i Branimirom Đokićem. Taj album je davne 1982. snimljen i  prodat je u preko milion primeraka. Tri albuma sam napravio sa Novicom i bili smo veoma uspješni. Nakon toga sledi jedan ali zaista vrijedan album sa Južnim Vetrom, pa dugogodišnja uspješna saradnja sa Draganom Stojkovićem Bosancem i Nazifom Gljivom. Što se tiče 90-tih godina svakako bih pomenuo Suada Jukića Šuleta i InTakt produkciju. Mnoštvo dobrih pjesama smo uradili. U novijem dobu, svakako bih istakao  album iz 2011 ”Ljubavi” i saradnju sa Mićom Nikolićem koji je, bar meni lično, najdraži muzičar i kompozitor. Taj album je, što se mog ukusa tiče, najbolje upakovan i sa moje strane otpjevan. Sve to naravno  ne znači da svoja ostala ostvarenja manje cijenim, zadovoljan sam na  moju kompletnu karijeru, kao što pjevam u jednoj svojoj pjesmi ”Da se  ponovo rodim mijenjao ništa ne bi ”…

80-tih godina harao je Juzni Vetar. U jednoj emisiji osnivac JV-a,  Mile Bas izjavio je da je album sa Vama bio jedan od najboljih sto je  izasao iz JV-a, kako je doslo do saradnje?

Mile je, prije svega, jedan veliki gospodin i pošten čovjek pa tek onda  vrhunski muzičar i kompozitor koji je obilježio jednu muzičku epohu  zvanu Južni Vetar. Album koji smo uradili je zaista jedan od najboljih u  mojoj karijeri, te pjesme se i dan danas rado slušaju među starom i  mladom publikom a te 1985-te godine je brojao tiraž od čak preko  500.000! Mile i ja smo i danas u odličnim odnosima.

Na mnogim televizijama imamo mnoga pevačka takmičenja, zanima nas Vaše  mišljenje o tom putu do zvezda i šta bi ste im posavetovali kako da  grade svoje karijere?

Pratim ta takmičenja kada imam slobodnog vremena. Ono najvažnije što  bih naglasio, ne treba tu djecu traumirati i prepadati u startu. Treba ih na jedan fin i kulturan način usmjeriti na pravi put a talenat se ne  može sakriti. Najbolji uvijek isplivaju na površinu. Pa ja i posle skoro 45.godina karijere i dalje imam tremu dok ne otpjevam dvije, tri pjesme! To je nešto normalno za svakog ko osjeća odgovornost prema publici i ko  ima želju da se pokaže u najboljem izdanju. Uvijek rado savetujem mlađe  kolege i pokušavam da im prenesem svog muzičkog znanja koliko je moguće.  Nemam kompleks tog tipa, volio bih da svi postanu uspješni, zaista.

Kada imate slobodnog vremena, kako ga provodite? Neke kolege pecaju,  obilaze kafane, klubove a šta Vi najviše volite?

Slobodnog vremena i nemam baš koliko bih želio, ali uglavnom najviše se  trudim da ga provedem sa svojom porodicom. Ljeti volim da vozim kvad, da  idem na planinu sa prijateljima, to me opušta. Volim da plivam, da  uzivam na džet-skiju. Zimi opet jako volim voziti motorne sanke. Sve u svemu, hvala Bogu,  osjećam se kao da mi je 20.godina. Pun sam energije i elana, ne pijem,  cigarete sam uspješno davno ostavio, jedem dosta voća i stalno sam u  pokretu, ne drži me mjesto.

Nedavno ste uradili novu pjesmu po nazivu ”Sin”. Da li je možda  autobiografska, ko su saradnici na toj pjesmi i kakvi su Vaši dalji  planovi u karijeri?

Pjesma je u startu pronašla put do publike jer je jako emotivna,  svakako da bi trebala biti autobiografska svakom roditelju i djetetu.  Tekst je napisao mladi Milan Miletić koji je jako talentovan tekstopisac  a muziku i aranžman je uradio već moj provjereni saradnik, sin Miće  Nikolića, Saško Nikolić. Planiram ove godine izbaciti album. Pjesme se  pripremaju, pa eto, Bože zdravlja što se kaže, to mi je u planu.

Takodje bih naglasio da me u martu očekuje velika Američka turneja. Šest mega koncerata u šest gradova, biće mi drago da obradujem svoju publiku koja je zaista mnogobrojna i stalno primam podršku od njih iz Amerike.

Semir Kaljic
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Grupa umjetnika posvetila pjesmu „Voljenom odlaze voljeni“ borbi za pravdu za Dženana Memića

U subotu 08.02.2019. godine navršile su se tri godine od napada na mladića Memić Dženana u Velikoj aleji na Ilidži koji je od zadobijenih povreda umro na KCUS-u 15.02.2016. Sve ove godine njegova porodica traži da nadležni državni organi procesuiraju i kazne odgovorne za njegovu smrt. Cijela bh. javnost ali […]

Možda će vam se svideti

Subscribe US Now