Modno scenski performans “Jedan život a stotinu priča” izazvao buru emocija u publici

Semir Kaljic
0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Sala Kina Kozara bila je popunjena do poslednjeg mesta. Autor teksta, koreogragija, organizazor Jelena Govedarica održala je svoj 60ti autorski projekat. Smenjivale su se suze, aplauzi, radost na licima, kako posetilaca tako i učesnika. 

– Auuuf, započela je Govedarica razgovor. Ovaj projekat sa decom ometenom u razvoju gde kroz scenario glumački od 1h  prepričavam život majke i deteta ometenog u razvoju izazvao je toliko emocija da sam pod velikim utiskom.Priča je ulogom glumice Mirele Predojević i mene gradirana  od samog saznanja da se dobija dete ometeno u razvoju, do pogleda okoline,odnosa ljekara, sredine prema majci i detetu. Veoma emotivna i potresna priča u kojoj je donosena priča iz 30 autentičnih iskustava i intervjua koje sam obavila sa porodicama dece ometene u razvoju .

Činjenica je da nije lako i da treba puno unutrašnje snage da jedna žena pretvori svoju nedaću u životnu inspiraciju i herojsku priču. Odlučila sam se da oca prestavim kao nekoga ko je bezuslovna podrška i ljubav za majku i dete ali i scenarijom pobila činjenicu da se žena uvek krivi što je rodila takvo dete. Ona je za muža svog u scenariju heroina. Nažalost, kroz iskustva su obično bile drugačije priče gde su muškarci ti koji napustaju takav brak i traže zonu komfora. Vesna Berić  kojoj  sam posvetila performans bila je vidno potrešena , ali iskreno plakala sam i ja, ušla sam u lik njen 100% , veoma potresne scene kad Jelena, o kojoj smo pričali u predstavi,  gubi bitku za život. Ma presretna sam! Večeras sam čula 100 puta- Jelena hvala ti , volim te, od dece koju smo nagradili poklonima, završila je vidno uzbuđena Govedarica.

 U projektu pored Models by JG , akteri su deca ometena u razvoju Udruženja Neven , njih 12 koji skupa imaju preko 90 dijagnoza. Oni kroz koreografiju prezentuju svoje emocije, talente i potrebe koje poseduju kako pojedinačno tako i kolektivno. Ovo je bila tromesečna psihološka radionica za njih gde su izneli glumačke uloge na zavidnom nivou i maksimalno prihvatili projekat. Radili smo posvećeno svake subote po 2h i uspeli uvežbati performans koji deluje nestvarno.

Dizajnerka  Belma Delibašić iz Kaknja, vidno potrešena , zahvalila se na pozivu organizatorki i predstavila kolekciju “Odvažna žena “dok Tina Gegić iz Novog Sada je predstavila “Glamur Las Vegasa” a za kraj reč nije mogla da kaže od emocija osim da je fascinirana.Glumica Mirela Predojević poručila je deci iz Nevena da su oni od sada njeni drugari i izjavila da je ovo divan način ukazivanja na inkluziju u praksi.

Hvala Gradu Prijedoru na podršci, Salonu Lady Di, Slastičarni Minja, Hotelu Staccato , motelu Le Pont, Butiku Look na Vilaku  , Miki Maus bendu , domu za Stara lica Zlatni Lug Derventa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Why fit in when you were born to stand out?

Zahvaljuljući svojim jedinstvenim vizijama koje je pretočila u brojne kreativne ideje, Anna Wintour se danas sa razlogom smatra jednom od najpoštovanijih ikona modne industrije. Jedina strašnija stvar od sastanka sa njom, jeste razgovor za posao sa njom. Čak su i njenim saradnicima sa kojima Ana voli da radi, poznate opaske […]

Možda će vam se svideti

Subscribe US Now