SAČUVAJMO SEVDALINKU: Potpišimo peticiju, jer sevdalinka zaslužuje mjesto u UNESCO-u!

admin
1 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Bez obzira na definiciju, za sevdalinku se kaže da je to muzika od koje Vam, nakon samo nekoliko nota, srce naraste od miline

Za sevdalinku bi mogli reći da predstavlja jedan od velikih neotkrivenih svjetskih muzičkih stilova, koji se ljepotom može mjeriti sa portugalskim fadom i argentinskim tangom. To je intrigantna, zavodljiva muzika, koja i dan danas jednako privlači sve uzraste.

U sevdalinci su objedinjeni utjecaji ukrajinskih, grčkih, rumunskih, ciganskih i sefardskih muzičkih formi, s posebnim naglaskom na osmanske. Prema pisanjima, do miješanja ovih utjecaja došlo je u balkanskim gradovima kao svojevrsnim stjecištima različitih kultura, a posebno u Bosni. Sevdah je riječ turskog porijekla i u prijevodu znači ljubav.

POTPIŠITE PETICIJU OVDJE

Dok se za sevdalinku zna u svim nabrojanim predjelima, njena posebna bosanska fuzija stvara jedinstven zvuk i koristi tekstove koje su obično pisali gradski pjesnici. Ali bez obzira na definiciju, za sevdalinku se kaže da je to muzika od koje Vam, nakon samo nekoliko nota, srce naraste od miline..

Nevjerovatan osjeća je preslušavati snimke stare više od pola stoljeća ili čak s početka dvadesetog stoljeća na kojima su tonski zapisi interpretatora sevdalinke. Zato, sevdalinka je pjesma koja ima ogroman pjesnički, muzički i historijski značaj za sve nas.

Sačuvajmo sevdalinku zajedno!

Prijedlog za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ov popis nematerijalnih kulturnih dobara kreiran je u januaru 2017. godine i jedini je pravi put za očuvanje ovog našeg bogastva. Nažalost, trajanje postupka je zasad neizvjesno, a sam proces za nominaciju za UNESCO-ovu zaštitu je dugotrajan i zahtjevan koji zahtijeva i obimnu dokumentaciju.

Svakako važno je znati da za ulazak sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalnih kulturne baštine i da bi bilo prihvaćeno od strane ovog tijela, važno je da se njeguje kao dio postojećeg kulturnog naslijeđa.

Kako bi očuvali našu tradiciju, koja je ujedno i preduslov održivog razvoja jedne zemlje, dajmo svi svoj doprinos i podržimo projekt “Sevdalinka u UNESCO” potpisom peticije.

POTPIŠITE PETICIJU OVDJE

Cilj peticije je isključivo prikupljanje glasova podrške, kojim će se šira javnost upoznati o inicijativi uvrštavanja sevdalinke na UNESCO-ov popis, jer zaštitimo naše kulturno nasljeđe. Više o projektu ‘Sevdalinka u UNESCO’ možete pronaći sevdalinka.info .

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Kreativno online takmičenje – Kaliopi Fan Art!

Umjetnici ,  kao i ostale javne ličnosti ulažu napore u podizanju svijesti naroda u ova teška vremena u borbi protiva korona virusa. Ali najvažnije od svega svakome od nas je da pomognemo time što prenosimo pravila za ostanak kod kuće, što pokazujemo prvenstveno i svojim primjerom. Kaliopi u ovim danima […]

Možda će vam se svideti

Subscribe US Now