BESRAMNA BORBA OKO NASLJEDSTVA ESME REDŽEPOVE: Djeca šute, rođaci se laktaju

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Slavna pjevačica Esma Redžepova i njen suprug Stevo Teodosievski tokom života su usvojili četrdesetsedmoro romske djece, a Esma, koja je imala veliku porodicu, finansijski je pomagala i djeci svoje braće i sestara i brinula se o njima. Međutim, nakon njene smrti došlo je do brojnih problema oko podjele nasljedstva.

Još prije desetak godina, Esma Redžepova radovala se što će jednog dana otvoriti Dom humanosti – kako je trebalo da se zove muzej u njenoj porodičnoj kući u skopskom naselju Šutka. Na pitanje kad će dovršiti Muzej i dom humanosti, Esma je 2004. godine odgovorila:

– Stariji ljudi znaju da kažu: “Nemoj nikad odmah dovršiti kuću. Ostavi barem nešto nedovršeno da imaš razloga da živiš”. Ali bih ipak željela barem ove godine da dovršim Dom humanosti, kako će se zvati muzej.

Esma Redžepova preminula je 11. decembra 2016. godine, a u junu iste godine počela je da piše testament. Najavila je da će Muzej ostaviti državi Makedoniji, ali oko kuće su počeli da se otimaju nasljednici. Kako se navodi, počela je da se vodi bitka između Humanitarne zadruge Esma i Stevo Teodosievski, kojoj je trebalo da pripadne kuća i koja je zatim trebalo da postane vlasništvo države.

Međutim, tome su se usprotivili pjevačicini nasljednici, ali među njima nije bilo nijednog od Esmine usvojene djece.

Oni nikad nisu tražili nasljedna prava, ali su to učinili Esmini rođaci – djeca i unuci njene braće i sestara.

Iza pjevačice ostalo je pravo bogatstvo i u intelektualnom vlasništvu jer je Esma Redžepova bila zvijezda čiji su se CD-ovi prodavali u cijeloj Evropi.

Tako su, osim na nekretnine, rođaci polagali pravo i na autorska prava i nagrade od izvođenja njene muzike, što im niko nije osporavao, ali i na kuću koju je pjevačica željela da pokloni svojoj domovini.

Prva se na Facebooku javila Vaska Jankovska, pjevačica iz benda Gorana Bregovića, koja je rekla da sumnja u istinitost Esminog testamenta i da bi autorska prava trebalo da pripadnu Simeonu Atanasovu, koji je Esmu pratio na svim koncertima i nastupima i brinuo o njenoj karijeri nakon smrti supruga Steve, piše, 24sata.hr.

Takođe, Esmina braća, njihova djeca i unuci najavili su sudsko osporavanje testamenta i borbu za Esminu kuću. Tako je Adnan Redžepov, unuk Esminog brata, poručio iz Njemačke da će tražiti svoja prava i tužiti humanitarnu zadrugu za uzurpiranje imovine i lažiranje testamenta.

Izvor:  Expresstabloid

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Adrian Halgota: Nova pesma brzog ritma!

Pesma “Instagram” je prošla odlično medijski. Kakve su tvoje impresije? Moja pesma” Instagram” je medijski prošla dosta dobro! Na početku sam karijere i ja sam za sada zadovoljan. Naravno, može i bolje! Spremaš novu pesmu. Šta spremaš ovaj put? I ovoga puta publika može očekivati  brzu pesmu. Očekujte iskusnu i […]

Subscribe US Now